Bat Bothy Build

The Bat Bothy is now complete, here are some pics…

I’ll prepare a more detailed account of the build later. But for now I’ll just thank Warnham Nature Reserve and Friends of Warnham for having me, Arts Council England, Horsham Council, Horsham Year of Culture and all the volunteers who made this such a lovely experience.

There will be some kind of opening in October so watch this space for that.

Field Notes Exhibition at Warnham

Warnham Nature Reserve Art Project, part of Horsham District Year of Culture

Warnham Nature Reserve is the result of human endeavour.  The landscape was shaped by the iron industry, the millpond was created to provide power for a blast furnace which was active until around the mid 1600s. Later in the same century a flour mill was built which used an enlarged millpond as the source of power.  As these uses came to an end, nature took over, the wildlife moved back in and today the reserve is a managed environment looked after by the District Council.  The reserve is now an important resource for wildlife and for humans seeking peace and quiet and moments of reflection.

 The project will bring the written and spoken word and sculptural forms into the reserve to celebrate and continue the evolution of the reserve in new ways.

Tanya Shadrick, has been our writer in residence for a few days to start the process and to weave new words. Visitors are invited to take part in creative writing both in the reserve and later using social media.  Tanya has worked with visitors to the reserve last summer and this year with children from Northolmes Primary School.

 The artist Will Nash is inspired by the reserve, by the environment within, with its own community, infrastructures and customs. He describes the reserve as being like an outdoor gallery or a museum, where the exhibits are the precious living fragments that constantly evolve, and the remnants of past human activities.  Nash will be working with salvaged materials to create permanent artworks.  The sculptures have an ecological theme forming structures relating to micro-organisms, or structures that form habitats.

The exhibition of Haiku and proposed sculptures is at Warnham Nature Reserve until 24th April.

 
YOC_logo_orange_CMYK_preview.jpeg
Coot_Logo_transparent-01.png
grant_jpeg_black.jpg

Shalford Swift Tower

I have been commissioned to design and create a Swift Tower, for location on Shalford Common, which will be an attractive functional piece of public art. The proposal is for a vertical column of repeating pod forms mounted on a 10.2-meter wooden pole. The pole will pass through the structure. The Swift Tower can accommodate up to 50 pairs of nesting Swifts. The choice of form, material and construction method is selected to identify with the local rural vernacular of barns, mills, silos and other rural industry. The sequence of shapes is also related to organic forms like seed pods and ears of wheat. Based on expert advice the lowest swift hole should be at least 6m above ground.

Stage 1 Design Shalford Swift Tower

Stage 1 Design Shalford Swift Tower

Welcome Exhibition at the Towner Gallery in Eastbourne

Postgraduate architecture students from the University of Brighton are showcasing seaside-themed work in a residency at Towner Art Gallery in Eastbourne.

Responding to the theme of ‘Welcome’ in the context of a coastal town, the students have crafted architectural pieces that are being displayed on the ground floor of the gallery.

The students used the Towner space to work on their designs throughout the week commencing 21 January and their completed designs will be exhibited across Towner’s two studios from January 29 to February 10. The display is open to the public from Tuesday to Sunday between 10am and 5pm.

Professor Charles Holland, who is leading the postgraduates’ residency at Towner, said each student’s piece reacts to the ‘Welcome’ theme differently.

IMG_8844.jpg

He said: “Some explore the history of coastal architecture, others the geography and geology of the coastline, while others refer to the popular pastimes and holiday culture of the seaside.

“The works range in scale from small, plaster cast models to large structures and immersive installations. All of them share an interest in the communicative potential of architecture, offering playful takes on both classical and modernist sources.”

Marina Castledine, Head of Learning at Towner, said: “By inviting MA Architecture students to use our studios as their own creative laboratory, we aim to open the doors to the process behind design and making for a new audience.

“It’s been thrilling to watch the work unfold, with plans transformed into large-scale pieces, expertly guided by technician Jim Wilson and sculptor Will Nash. Students have been accommodating of visitors and offered lunchtime talks providing greater insight into their practice. This is a valuable learning experience for both them and the organisation.”

IMG_8874.jpg

The University of Brighton students’ residency is the first event of Towner’s new ‘Art School’ programme.

The exhibiting students are part of the Design Is Research Studio, a design laboratory within the Master Of Architecture (MArch) RIBA Part II course at the University’s School of Architecture and Design. The MArch is a research-led, professional two-year course rooted in studio laboratories.

A reception and ‘In Conversation event’, open to all University of Brighton staff and students plus their family and friends, will be held on 8 February, from 6 to 8pm at Towner.

For more information on the exhibition visit: http://www.townereastbourne.org.uk/exhibition/welcome/

IMG_8886.jpg

Field Notes at Warnham

The public art project ‘Field Notes from Warnham’ aims to bring the written word and small artworks to Warnham Nature Reserve in West Sussex.  The project has been developed by Alison Turnbull, Will Nash and Tanya Shadrick.  We are inviting visitors to the reserve to participate in words and images, sharing their thoughts about the flora and fauna, the small things noticed, the friends made, discovering the spirit of the place.

Poster_Draft3_Online_Sept2nd-01.jpg

Follow Field Notes on Twitter @FieldNotesWLNR

Green Chevron at the Cass Foundation

Really pleased to have my Green Chevron on display at the Cass Sculpture Foundation. I have just received these images of it looking very fine in the early autumn sunshine.

Images Green Chevron 2017, Courtesy Cass Sculpture Foundation. Photographer B Hindle

Knights Wood Town Square Opening

On Friday 8 September, The Mayor of Tunbridge Wells, Cllr Julia Soyke declared the new Town Square at Knights Wood officially open – with a little help from pupils of Skinners’ Kent Primary School.

 

1f1eb501-3fea-47fe-b756-dd2c29a7e9a1.jpg

he opening of the Town Square, which features a tranquil water feature and striking steel sculpture created by artist and sculptor Will Nash, was marked by a ceremony attended by local residents and businesses, plus teachers and Year Three pupils from Skinners’ Kent Primary School, at Knights Wood.

6c95dd9f-141e-48e3-901c-2195ed26bc7e.jpg

Susie Bennett, Sales and Marketing Director at Dandara, welcomed the Mayor and other guests to Knights Wood and explained,

This is a really important milestone for all of us involved in the creation of this fantastic development. There is already a strong sense of community at Knights Wood and I am sure the Town Square will help to strengthen this even further. I hope the residents of Knights Wood will thoroughly enjoy this peaceful space.

The Town Square features a stainless steel sculpture created by Will Nash, which stands 2.8 metres tall as the focal point of the long, shallow water feature. The sculpture includes intricate cut-out shapes of leaves, cones and other natural forms collected from the beautiful woodland that surrounds Knights Wood.

c8b22805-d8ba-4889-b5ad-5ac00c29f830.jpg

Knights Wood Sculpture Installation

This week I installed the sculpture for Knights Wood with fabricators ArcFab. The material is Bead Blasted Stainless Steel, it stands about 2.8 meters high at the focal point of a long shallow water feature. Once it is paved in I'll get some final pics.

The pattern is based on a Penrose Tile grid (chosen for its fractal nature), the cutout shapes are all leaves, cones and other natural forms collected from the local woodland. To accompany the sculpture I am running a series of creative workshops with Year 2 students from Skinners Kent Primary School which is adjacent to the site.

Atomic Fever at Blickachsen

This week I am installing my new 'Atomic Fever' sculpture in a large Silver Poplar tree in a beautiful park in Bad Homburg. These pics are from day 1, today we constructed and positioned the core structure, which amounts to approx 30% of the finished piece, I have two more days to finish off. Hope the sun keeps shining.

The Blickachsen installation team are doing an excellent job, thanks everyone...